14.11.2012

В Пловдив ще има "Градина на бъдещето"

15 бързорастящи екзотични дървета от рода Paulownia ще бъдат засадени точно в 15 часа на 15 ноември край северната алея на Гребната база в Пловдив, съобщи Дарик. С това ще бъде поставено началото на създаването на „Градина на бъдещето”. Официално за пловдивчани тя ще бъде открита от кмета на район „Западен” Десислава Желязкова, която ще засади и първото дърво.

Мястото край северната алея на Гребната база е избрано от специалистите в ОП “Градини и паркове”, а фиданките са с височина над 2 метра и са подбрани от Виктор Попов, собственик на „Бастет Плантс”, който отглежда няколко плантации с “дървото-чудо” в България.

Дървета на бъдещето ще засадят и шефовете на Дирекция „Екология”, ОП „Градини и паркове” и ОП „Чистота” Стефан Шилев, Стоян Алексиев и Иван Стоянов.

Родината на „Пауловния” е Китай, но дървото е било известно на японците още от древни времена. Само за една година височината на „дървото-чудо” достига 3 м., а за няколко години може да се извиси до 20м. То тръгва да расте отново, дори след като бъде отсечено. Може да се използва в дървообработващата промишленост, при производство на козметични продукти, и като декоративен вид, тъй като цъфти в бледолилави, изключително красиви цветове.

Дърветата ще се развиват на площ над 100кв.м и ще бъдат разположени около чешмата на северната алея на Гребния канал, където вече е обособено и място за отдих за всички, които спортуват или са на разходка.

Идеята е „Градината на бъдещето” да носи и символиката, която може да напомня на всеки от нас, че след трудни моменти, трябва да намираме сили да се изправим бързо и да погледнем отново отвисоко с достойнство и оптимизъм.

Създаването на градината е част от инициативите , свързани с 15-годишнината на пловдивския екип на Българското Национално Дарик радио.