12.11.2012

В Стaра Загора ще изпълняват първия проект по JESSICA

 Първият проект, финансиран от JESSICA вече е одобрен. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на дискусия за инвестиционни възможности в рамките на инициативата в България. Тя уточни ще се финансира обновяването на градския пазар на Стара Загора.
Министър Павлова каза, че има напредък и в процедурата за одобрение на проекта на София за реконструкция на Женския пазар. За да се случи това, е необходимо само приемане на решение от Столичният общински съвет.

Освен такъв тип проекти, със средства от JESSICA ще се финансират всякакъв род идеи за обновяване на градовете, които обаче генерират приходи, посочи министър Павлова. Страната ни е една от десетте в Европейския съюз, които изпълняват инициативата пилотно и е със сравнително бърз напредък по нея. Възможни за реализация дейности в седемте големи града у нас са изграждането на ледени пързалки, спортни съоръжения, развлекателни центрове, рехабилитация на индустриални зони и други. Наличният за изпълнението на такива проекти ресурс е 160 млн. лв., допълни регионалният министър.

Надявам се да реализираме тази инициатива в България успешно, за да може през следващия програмен период да разполагаме с много по-голям ресурс, така че наистина да подобрим облика на повече, каза министър Павлова. Според нея JESSICA дава възможност европейските средства да бъдат предоставени на частния бизнес под формата на финансов пакет при изключително добри условия. Най-важното е в един период от 10-15 години инвестициите да се възвърнат, за да бъдат влагани в проекти отново и отново, допълни министър Павлова.