12.12.2012

София е найзеления град в България с над 200 000 жители

 София стана най-"зеленият" град в България с население над 200 хиляди жители в едноименната кампания на Министерство на околната среда и водите. Наградата беше връчена от президента Росен Плевнелиев на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, на официална церемония в музея "Земята и хората" в София, предаде БТА.

Гордея се с работата на столичния кмет и нейните постижения, каза Плевнелиев. По думите му София е чист и подреден град, въпреки усиленото строителство. Сред критериите за определяне на най-"зелен" град са спестените вредни емисии, в резултат на реализирани проекти през тази година.

За София са спестени 10.1 килограма въглероден двуокис на човек от населението, чрез реализирани проекти за улично осветление и за енергийна ефективност на общински сгради.

Рецептата за успех е последователност, упоритост и работа, каза при приемането на наградата кметът Фандъкова. Тя припомни, че през изминалите две години Столична община е обновила над 100 обществени сгради с цел енергийна ефективност като за следващата 2013 г. общината вече е спечелила проекти за ремонтирането за над 30 детски градини и училища.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова връчи награда за „Най-зелен град“ на общините Русе и Асеновград, съответно в категориите населени места от 100 000 до 200 000 жители и от 30 000 до 100 000 жители.