02.12.2011

"Зелена община" срещу стреса и агресията

Доказано е, че пет минути сред зеленина могат да релаксират и да успокоят. Ако всеки един от нас прекара след работно време или напрегнат учебен ден по 5 минути на пейка в зелена градинка, това не само го спасява от стреса и от десетките болести, които стресът причинява, но и го зарежда с енергия.

Програма “ЗЕЛЕНА ОБЩИНА” с подкрепата на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) активира Националната Кампания за създаване и възстановяване на градските зелени площи и формиране на нова зелена култура. В кампанията участват десетки общини в нашата страна. Свои инициативи ще представят община Хисар - приз “ЗЕЛЕНА ОБЩИНА” на годината за най-добре реализиран проект, общините на Нова Загора, Правец и Несебър - със специални награди “ЗЕЛЕНА ОБЩИНА”. Психологическото въздействие и релаксация на зеленината.

Кампанията “ЗЕЛЕНА ОБЩИНА СРЕЩУ СТРЕСА И АГРЕСИЯТА” има за цел и популяризирането сред подрастващите, деца и ученици природосъобразни навици за опазване и съхраняване на зелените квартални площи.

Сред инициативите на кампанията е фотоконкурс за деца и ученици “Моята квартална площадка” и “Моята спортен терен” в града, художествена изложба “Градските фонтани на България” с подкрепата на Министерството на културата, Зелената песен на България и БГ Радио, Релаксация сред природата и Център за Психологически Изследвания.